E-mail

Het moet veel meer zichtbaar zijn wat voor moois er is op Zuid.

5 juli 2021

In gesprek met Lindy Schuin
van de Gemeente Rotterdam

Het is een mooie dag, we treffen Lindy met een kop koffie aan het water.

Hallo Lindy, kun je om te beginnen iets vertellen over jouw werk op Zuid?
“Vanuit de gemeente afdeling Cultuur ben ik adviseur voor Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. Het cultuurbeleid gaat niet alleen over wat we willen met de stad en het centrum, maar ook over de haarvaten van de stad, oftewel de wijken. Ik adviseer en schrijf mee aan het beleid en ik adviseer kunstinstellingen en culturele partners in het gebied.  [lachend] Eigenlijk ben ik een soort ambassadeur voor Zuid; van visie tot koffie. Ik vind het geweldig om op Zuid te werken, er gebeurt hier zo veel, er kan hier heel veel.”

“Van visie, tot koffie”

Waarom komt er een Cultuurcampus op Zuid?
“Door de groei van de stad verandert er veel. Het is belangrijk om daarbij aandacht te hebben voor voldoende ruimte voor cultuur, culturele ruimtes, op stadsniveau maar ook in de wijken. Door het realiseren van de Cultuurcampus op Zuid ontstaat er naast meer spreiding in aanbod van hoger onderwijs ook meer gelijkheid in culturele voorzieningen in de stad. Voorop staat daarbij dat de Cultuurcampus ook echt bijdraagt aan Zuid, voor de bewoners en organisaties. De bedoeling is dat de onderwijsvoorzieningen en de culturele functie toegankelijk voelen voor iedereen. Dat gaat ook over het anders inrichten van de kade en buitenruimte, die geen barrière zijn maar juist een mooie bestemming. Dan ontstaat een toegankelijke fijne plek waar bewoners graag komen.”

Wat is jouw rol bij de campus?
“Het mag niet uitmaken of je in Noord, Oost, West of op Zuid woont, iedereen heeft recht op gelijke kansen en faciliteiten die aansluiten op de specifieke behoefte en karakter van de wijk. In maart ’21 is de Visie op Zuid vastgesteld, die gaat over de gelijke kansen voor Zuid. Vanuit mijn rol bewaak ik de ambities voor de wijken rondom de plek waar de Cultuurcampus gaat komen. Ik adviseer over programmering en ruimte en ik betrek het netwerk van Zuid. Op de Cultuurcampus komen hoger onderwijs, kunst en cultuur samen. Dat is een zoektocht naar wat er kan, wat er verwacht wordt, wat nodig is en een echte aanvulling is voor Zuid. [Lindy gaat enthousiast verder] We zijn nu in een fase waarin je alles nog niet weet, maar waar alles mogelijk is. Dat maakt het zo leuk!”

“Het perspectief dat je
nog niet alles weet, maar
waar alles mogelijk is.”

Wat hoop je voor de Cultuurcampus, voor Zuid, voor de stad?
“De periode van zogenaamde placemaking, dat is het maken van de verbinding tussen bewoners en de openbare ruimte, in de aanloop naar de uiteindelijke realisatie is heel belangrijk. Tot de Cultuurcampus klaar is moeten bewoners en organisaties uit de omliggende wijken die daar al actief zijn, betrokken zijn. Het is de ambitie van de partners van de Cultuurcampus om samen met bewoners, ontwerpers, studenten, kunstenaars, culturele organisaties, wie wil, komende jaren na te denken, te ontwerpen, te programmeren en zo met elkaar deze nieuwe plek vorm te geven. Ik hoop dat er een levendig gebied ontstaat, waar je de brede mix van bewoners terugziet. Dat de Cultuurcampus, binnen, buiten en met programmering, een inspirerende nieuwe bestemming is voor mensen van Zuid en daarbuiten.”