E-mail
maria

Creativiteit is niet alleen kwasten en verf. Het is alles wat je doet.

5 augustus 2021

In gesprek met Maria Sousa
Onderwijsassistent en bewoner Charlois,

In Galerie Nieuw Charlois ontmoeten we Maria, een vrolijke sprankelende verschijning stapt deze zonnige woensdagochtend binnen.

Hallo Maria, wat kun je vertellen over jezelf en je werk in het onderwijs?
Natuurlijk. Leuk om hier te zijn. Ik ben moeder van 3 volwassen kinderen en trotse oma van een kleinkind. Ik houd erg van wandelen, Zumba, lezen en koken! Kunst in alle vormen vind ik interessant, ik wil veel zien en ervaren. Het Rijksmuseum bezoeken met mijn dochter staat bovenaan mijn verlanglijstje. Ik werk als onderwijsassistent. 23 jaar geleden begon ik bij OBS Charlois als conciërge. [lachend] Ik was eigenlijk de ‘luizenmoeder’. Nu ben ik onderwijsassistent. Dit nieuwe schooljaar ga ik aan de slag bij de instroomklas in Hoogvliet. Ik heb er zin in, mijn horizon verbreden na 23 jaar werken in een nieuwe omgeving. Een andere kijk is goed voor je ontwikkeling.

Wat vind je van de komst van de Cultuurcampus?
Ik had nog niks gehoord over de Cultuurcampus. Maar ik vind het goed en leuk nieuws. Mooi dat de onderwijsinstellingen dat gaan doen. In de stad zitten de hogescholen, hier zitten vooral mbo en middelbare scholen en er is hier geen kunstonderwijs. Het is ontzettend zonde dat in het lager onderwijs kunst de laatste jaren naar de achtergrond verdwijnt. Waar zijn bijvoorbeeld de schooltuinen en tekenles gebleven? Er zijn wel technieklessen, wat ook gaat over met je handen bezig zijn en ook heel kunstig is soms, maar het is toch niet hetzelfde. Een mooi voorbeeld vond ik ‘Ieder kind een instrument’, daar kwam de muziekles en de instrumenten naar de scholen toe en kinderen mochten optreden. Kinderen kunnen veel leren door met iets met kunst en creativiteit te doen. Ik heb nu af en toe kinderen die niet weten hoe ze een schaar moeten gebruiken en bij een simpele creatieve oefening helemaal geen idee hebben wat ze er mee aan moeten.

“Een andere kijk is goed voor je ontwikkeling“

Wat hoop je voor de wijk en de stad met de komst van de Cultuurcampus?
Veel zien en leren. Veel kunst, ik hoop dat mensen uit deze wijk daar anders naar gaan kijken en de drempel lager wordt. Dat mensen elkaar ontmoeten en gesprekken aangaan. Voor ouderen kan het een ontmoetingsplek worden met activiteiten, van bingo tot creatieve dingen. [Maria gaat enthousiast verder] En kookworkshops! Oh, kookles aan kinderen zou ik heel graag geven. Voor huiswerkplekken zullen ouders zich zeker aanmelden. En zomerklassen. Misschien dat studenten dat dan zouden kunnen begeleiden. Bij ons op school hadden we Mentoren op Zuid, een student als mentor, dat vonden die kinderen echt geweldig én de studenten ook. Wat bij Katrol gebeurd, waar studenten bij kinderen thuis komen om te helpen met huiswerk, dat werkt ook heel goed.

Bij alles wat in me opkomt komt alles terug bij creativiteit, kunst en denken. Alles wat je doet is creatief: van koken tot sporten tot dansen. Creativiteit is niet alleen een kwast en verf. Het gaat over alles wat je doet.

 

foto: Maria kijkt naar het werk van kunstenaar Maartje Dijkstra, woonachtig en werkzaam in oud- Charlois.